Om Oss

OM OSS

Unnarholt Icelandic Horses AB startade 1 Januari 2019

Det ägs och bedrivs av Ólafur Ásgerisson och Liza Esmeralda Karlsson

 


Om oss


Vår historia började när vi, Ólafur och Liza, träffades hösten 2017.

Vi arbetade då båda på Stenholmens Islandshästcenter i Linköping. Ólafur hade ett 20 tal hästar i träning och Liza jobbade med träning av ridskolehästar och hade ett 70 –tal elever i ridundervisning varje vecka.

Efter en tid insåg vi att vi var för mycket entreprenörer för att arbeta kvar som anställda. Vi ville starta vår egen verksamhet. Grunden i form av utbildning och erfarenheter hade vi ju båda. Den 1 juli, 2018 gjorde vi slag i saken och startade vårt utbildningsföretag för Islandshästar och ryttare, det som idag heter Unnarholt Icelandic Horses AB.


Vi har vår verksamhet på en gård i Årred mittemellan Fristad och Vårgårda. Tills oss är de lätt att ta sig via väg 42. Sätt in Unnarholt Icelandic Horses på Google maps så finner ni oss lätt.

På gården har vi ca 8 hektar skogs- och betesmarker i bra terräng där våra hästar kan röra sig fritt i alla gångarter. Vi har ett ljust stall med god ventilation. I omgivningen finns mycket bra ridvägar i olika terräng som möjliggör allsidig träning. Vi har också en bra ridbana på 25*50 m och en stor rundcorall för unghästträning.

Nedan följer en lite mer personlig beskrivning av vår passion för islandshästar och det vi gör, men också vilka erfarenheter vi samlat på oss genom åren.


Liza Esmeralda - ridningen har legat i fokus sedan jag var sju år.

Ändå måste jag säga att jag har fått kämpa för att utveckla mitt största intresse.

Belöningen ligger förstås i möjligheten att få utveckla hästar och elever. Oavsett om det handlar om relationen till hästen i sig eller tekniska detaljer i ridningen så älskar jag att undervisa och utbilda hästar. 

Att det blev just islandshästar som kom i fokus berodde på att min faster Mia köpte en hästgård utanför Borås där hon började avla på just islandshästar. Jag började tillbringa allt mer tid hos min faster och i hennes stall. Det blev många timmar på hästryggen och ännu fler i stallet.


2012 började arbeta extra som ridlärare och turledare på en islandshästgård utanför Borås, samtidigt som jag tog diplom inom SIF (svenska islandshästförbundet).


2015 dök det upp en chans som var avgörande för mitt blivande yrkesliv.

Jag fick ett erbjudande att arbeta som unghästtränare och hästtränare på en gård på norra Island. Det dröjde inte länge förrän jag satt på planet.

På Island lärde jag mig mycket om den tradition som omgärdar islandshästen och gör den så speciell, men det viktigaste var förstås de praktiska erfarenheterna.

När jag åkte hem till Sverige gjorde jag det med mycket i bagaget och inte bara i form av större kunnande.

Jag köpte också hingsten Hrappur frá Austurasi som då var en oinriden 3åring som jag sedan utbildade på egen hand. Hrappur är numera en förstaklasshingst med fina tävlingsresultat ibland annat femgång och T2.


Min utbildning är inte bara praktisk, utan också teoretisk.

Jag har examen från ridsportentreprenörprogrammet (2017) från Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) i Skara och är examinerad Ridlärare 1 för Islandshäst (det som tidigare kallades b-instruktör).

Under hela min utbildning arbetade jag som beridare och hästskötare på Horshaga för Eyjolfúr Thorsteinsson. Många av hästarna i stallet tränades inför avelsvisning och tävling.


Just kombinationen av det teoretiska och praktiska var något som gjorde att jag fick stipendiet för bästa affärsplan med motiveringen ”en väl genomtänkt affärsplan om ett framtida hästföretagande” i slutet av min utbildning på BYS.

Från BYS fick jag med mig kunskap om hästföretagande, hästens anatomi, fysiologi, anläggning kunskap, foderlära, utrusning och många studiebesök på hos framgångsrika hästföretagare.

För att ytterligare bredda och fördjupa mitt kunnande om islandshästens gångarter har jag under 2019 utbildat till lokalsportdomare för islandshäst.


Ólafur Ásgerisson - är född och uppvuxen på Island och har haft ridningen i blodet redan från början. Redan som 1-åring satt jag på en häst för första gången och från början har mitt liv kretsat kring islandshästar.

Min familj har idag stall både i Hafnarfjörður och på gården Unnarholt som ligger på södra Island i närheten av Fludir.

Familjen har en liten avelsverksamhet och får fram 2-3 föl om året.

Det är med andra ord inte fel att säga att jag har islandshästen i blodet redan från början. Jag har en lång gedigen kunskap av det mest som rör islandshästar och älskar det mesta, för att säga allt, även om jag måste erkänna att mitt hjärta brinner lite extra för unghästutbildning.

Men också tävlingsbiten och avel är något jag tycker är mycket roligt.

Mitt första Landsmot deltog jag i redan 2004.

2013 började jag på Hólar Univerisity.

Efter 3 års studier examinerades jag och kunde titulera mig som hippolog, hästtränare och ridlärare för Islandshäst.

Under utbildningen lärde jag mig också hovslageri och har under åren utvecklat en allt större skicklighet i att sko Islandshästar.

Efter utbildningen drev jag egen träningsstation på Island och arbetade också på flera kända stora hästgårdar som hästtränare.

2017 flyttade jag till Sverige och har arbetat heltid med att träna hästar sedan dess. Antalet hästar jag ridit in, tränat och avelvisat kan räknas i hundratal. Både på Island och Sverige.

Parallellt har jag fortsatt med hovslageri.

 


Liza Esmeralda


    Examinerad

 - Lokalsportdomare - SIF

 - Ridsportsentreprenör - BYS 
 - Ridlärare 1 - SIF
 - Ridledare - SIF 
 - Hästskötare - SIF
 - Dipomerad från Unghästskola


Ólafur Ásgerisson 


 Examinerad 3 år Hólar  

 University

- Hippolog

- Hästtränare

- Ridlärare för Islandshäst

  level  III

- Proffesionell unghästtränare 

- Avelsvisat flertalet hästar på Island och i Sverige

Vi båda har flera års erfarenhet av undervisning och träning av Islandshästar både i Sverige och på Island.